Lär dig lära – föreläsning

Lärandekompetens, eller The competence of learning to learn, anses vara oerhört viktigt.

Likväl finns det väldigt lite konkretiserad kunskap bland elever, lärare och i samhället i stort om hur man blir bättre på att lära, något jag upplevt om och om igen i möten med med mina elever och studenter, samt numera när jag arbetar med att fortbilda lärare och skolor.

Lärandekompetens anses vara en av de viktigaste individuella kompetenserna för att klara sig och lyckas i kunskapssamhället – en så kallad nyckelkompetens. Lärandekompetenta medborgare anses också vara en förutsättning för ett sammanhållet och demokratiskt samhälle, och en av de största konkurrensfördelarna för företag och organisationer är förmågan att lära nytt och anpassa sig till föränderliga förutsättningar.

Samtidigt ser vi en form av lärandekris i det västerländska samhället, inte minst i Sverige, när vi nu går in i nämnda kunskapssamhälle. Krisen visar sig både i fallande läranderesultat, kunskapsförakt, utslagning, pluggstress och bildningsklyftor.

Föreläsningen bygger på boken ”Lär dig lära – verktyg för att lyckas i kunskapssamhället” och berättar om vad lärande är, varför det är viktigt och hur vi kan utveckla medvetna lärstrategier.

Den tänkta deltagaren är du som har en dålig relation till att lära: Du kan vara högpresterare, lågpresterare, oroad för ditt barn, dina elever, din skola eller samhället i stort. Du kan vara elev, student, förälder, lärare, rektor eller bara intresserad.

Jag som föreläser är i grunden skådespelare, och numera utbildad retoriker med inrikting mot lärande och undervisning. Jag har över 20 års erfarenhet av att undervisa, främst på gymnasium men också på högskola och grundskola. 


“Andreas är en mycket kunnig och professionell föreläsare som på ett lugnt och humoristiskt sätt lotsar deltagarna genom kursmomenten. Han är inspirerande att lyssna på och kan förklara komplicerade saker utan att förenkla. Dessutom vet han vikten av att ta pauser!”