Lär dig lära – Kompetensutveckling

Skolans uppdrag är ett av de mest komplexa som finns, att se till att det byggs kunskaper inom de ämnesområden som samhället anser viktigast. Dess struktur, kultur och arbetssätt har hundratals, ja tusentals år på nacken. Det är med andra ord ingen organisation man ändrar i en handvändning, utan man måste verka inom dess långsiktiga förutsättningar. Jag försöker göra det med hjälp av frivillighet, delaktighet och långsiktighet.

Frivillighet
Påtvingad kompetensutveckling leder sällan till förbättrade förutsättningar för lärande. För att kompetensutvecklingen ska bli högkvalitativ är en liten grupp av engagerade ”ambassadörer” att föredra framför en stor grupp med skeptiska ”motståndare”. Om man jobbar med frivillighet ökar dessutom sannolikheten att kunskaperna förvaltas och sprids vidare inom organisationen, även till de skeptiska.

Delaktighet
Det är viktigt att deltagarna gemensamt får sätta ord på skolans problembild. Jag jobbar därför med kollektiv reflektion och problemlösning. Deltagarnas erfarenheter, uppfattningar och praxiskunskap behöver däremot kompletteras och utmanas av forskning och teorier, för att inte hamna i de gamla vanliga problembeskrivningarna. Med hjälp av analytiska modeller för såväl lärande, organisation som kommunikation bygger vi gemensamt en bild av skolans förutsättningar för lärande – vad som hindrar och vad vi behöver utveckla oss i. 

Långsiktighet
Forskning visar att högkvalitativ kompetensutveckling leder till störst positiv förändring inom skolans område. Jag arbetar därför extensivt och träffar deltagargrupper kontinuerligt under minst en termin, helst längre. Det stör inte praktiken utan skapar ett schemalagt frirum för reflektion, ifrågasättande och lärande insprängt i den dagliga verksamheten. Det gör också att utvecklingsarbetet får landa mellan träffarna, och kan implementeras allt eftersom.


Syfte
Arbetet syftar till att optimera förutsättningar för elever och studenter att äga sitt lärande – oavsett ämne – och med det utveckla lärandekulturen inom organisationen.

Arbetssätt
Högkvalitativt utvecklingsarbete måste anpassas till skolans och deltagarnas unika situation, men exempel på arbetsformer är:

  • Gemensam analys av elevernas/studenternas lärandesituation och lärarnas undervisningssituation.

  • Gemensam fördjupning i och formulering av aktuella problemområden.

  • Gemensam utveckling av konkreta lärandeverktyg.

  • Gemensam utveckling av praktiska implementeringsstrategier.

Omfattning

  • 1 - 2 h per vecka

  • Under 1 - 2 terminer

  • Max 10 deltagare per grupp


“I arbetet har Andreas arbetat målmedvetet och lyhört för gruppens behov, samtidigt som han, med stort mod, vågat ställa de kritiska frågorna för att utmana lärarna att tänka nytt kring sin undervisning och ifrågasätta gamla sanningar.”