Verktyg för lärandekompetens
Detta långsiktiga projekt – som jag genomförde på en gymnasieskola – syftade till att höja gymnasieelevers och lärares kompetens i hur man lär in och bygger kunskap, samt hur man tar ansvar för sitt hantverksmässiga lärandearbete.
Forskning visar att det är viktigare att lära sig hur man lär, än att lära sig de specifika skolämnena. Forskning visar också att om man lär sig hur man lär, så ökar sannolikheten att man lär sig de specifika skolämnena.
I projektet utarbetade och konceptualiserade jag konkreta lärandeverktyg för exempelvis:
Hur man förstår uppgifter
Hur man planerar sina arbeten
Hur man följer sin planering
Hur man lyckas bli utförlig i uppgifter (kriterium för betyg C)
Hur man lyckas blir nyanserad (kriterium för betyg A)
Eleverna och lärare har efter projektets genomförande tillgång till lärandeverktygen dels i form av häfte och affisch i alla klassrum, dels som instruktionsfilmer på skolans hemsida.
Elever som använt verktygen:
“Jag har upptäckt att när man gör ett arbete så blir processen mer organiserad om man följer en modell. Nu när jag försöker följa skapandeprocessen har jag märkt att jag är mycket säkrare på vad jag ska göra näst.”
“Det jag har upptäckt i dag är att min planering blev betydligt bättre när jag följer protokollet. Att svara på frågorna i protokollet gör att mitt genomförande förmodligen kommer hålla en kvalitativ nivå. Dessutom kan jag kolla tillbaka på protokollet och prestera bättre.”
“Jag upptäckte att när jag gav exempel på egna erfarenheter och motiverade utifrån påståenden i kurslitteraturen så blev svaret mer nyanserat.”