Diverse kurser och workshops på studieförbund

Under tre terminer ledde jag case-baserade retorikkurser på ett av Stockholms Studieförbund. Deltagarna bestod av allt från den i-största-allmänhet-intresserade till de som fått i uppdrag att hålla en stor presentation på jobbet.

• Presentationsteknik
Deltagarna fick i skapandet av egna tal möta partes-modellen steg för steg: förstå uppgiften, samla, rensa och ordna innehållet, slipa på formuleringskonsten och därefter utveckla kroppsspråk och röstbehandling.

Argumentationsteknik
I denna kurs låg fokus på att tydliggöra tes och argument, och vi utgick från den retoriska topos-läran, ethos, pathos & logos-modellen samt en mer regelstyrd argumentationsfilosofisk modell. Under kursens gång fick deltagarna god kännedom i olika argumentstyper, för att kunna nyansera och mottagaranpassa sina anföranden.

• Deltagarstyrt kursinnehåll – hur kan det se ut?
Studieförbunden – som från början var bildning för folket av folket – har precis som övriga skolformer fallit in i ett undervisningsmönster med inaktiva ”skolelever” som förväntar sig att ”lärarna” servar med information. I denna workshop riktad mot studieförbundets cirkelledare undersökte vi återkommande hur undervisningen kunde bli mer deltagarstyrd och mer uppgiftsorienterad.