
Logos
När du litar på vad en person säger och upplever att resonemangen känns logiska, rationella och underbyggda, då har du troligtvis blivit logos-övertygad.
Logos som begrepp har en oerhört bred betydelse. Dels är logos själva budskapet, ståndpunkten och de språkliga resonemangen, dels är logos det rationella: faktan och principerna. Men logos är mer än så. Det är också vår tankeverksamhet, vår förmåga att förstå, att utvecklas intellektuellt och bilda oss egna uppfattningar. Logos är alltså det som gör oss människor till just människor – att vi kan förstå det abstrakta, det ogripbara och utveckla idéer enskilt och tillsammans.
En etisk princip, som jag finner mycket tilltalande, är den om alla människors rätt till logos. Om jag på något sätt hindrar dig från att uttala dig, att utveckla dina tankar och bilda en egen uppfattning – eller att du inte förstår vad jag menar – då har jag förvägrat dig din rätt till logos, till att vara en tänkande människa.
Även om logos är budskapet, och enligt mig målet med kommunikationen, så läggs det i alltför många sammanhang för mycket vikt vid logos-övertygande. Typexemplet är en PowerPointpresentation med myyycket text. Där ställer sig logos (mängden ord) i vägen för logos (förståelsen eller budskapet). Presentationen behöver då troligtvis balanseras upp genom att minska antalet skrivna ord, öka presentatörens närvaro (ethos), samt även skapa en större känslomässig upplevelse för publiken (pathos).